Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 26 juni 2013

D66: Kind moet in de buurt naar school kunnen

D66 Rotterdam ontving in de afgelopen periode meerdere signalen van ouders dat hun kinderen niet in de eigen buurt naar school kunnen. Ook zijn de aanmeldprocedures bij verschillende scholen heel onduidelijk. “D66 vindt het van groot belang dat ouders vrij zijn in het kiezen van een geschikte school voor hun kind. Deze vrijheid komt alleen regelmatig in het geding doordat sommige scholen elk jaar te maken hebben met teveel inschrijvingen. Hierdoor kunnen sommige kinderen niet in hun eigen wijk naar school kunnen en dat vinden wij juist van groot belang” aldus Jos Verveen, woordvoerder Onderwijs.

De sociaal liberalen willen dat Rotterdamse basisscholen bij teveel inschrijvingen voorrang geven aan kinderen uit de directe omgeving van de school en aan kinderen wiens broertje of zusje op dezelfde basisschool zitten. Ook wil D66 Rotterdam dat het college zich inspant om de onduidelijkheid, over alle verschillende regels die basisscholen hanteren met betrekking tot de aanmeldprocedures, weg te nemen. “Ouders weten vaak niet waar ze aan toe zijn. Sommige scholen accepteren niet dat je je kind op meerdere scholen tegelijk inschrijft, andere scholen wel. Sommige scholen selecteren leerlingen op basis van postcodes, andere hanteren een specifiek moment voor inschrijving. Het is een rommeltje waar je een studie aan kunt wijden!”.

De onzekerheid van ouders of hun kind wel een plek op een basisschool kan krijgen, leidt er toe dat kinderen massaal op meerdere scholen ingeschreven staan. Hierdoor kennen wachtlijsten een compleet vertekend beeld van de werkelijkheid. D66 Rotterdam krijgt regelmatig signalen van ouders van wie het kind niet terecht kan op de dichtstbijzijnde school in de wijk. Dit roept bij ouders veel vragen op, daarom vraagt de fractie van het college hier nu duidelijkheid in te verschaffen.

 

De schriftelijke vragen vindt u hier: 2013-06-26 SV vrije schoolkeuze