Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 mei 2013

Lagere huren voor sportverenigingen door goedkoper onderhoud aan panden

Dankzij jarenlange inspanningen van D66 Rotterdam krijgen sportverenigingen in de stad nu eindelijk de mogelijkheid hun huren substantieel te verlagen door zelf onderhoud aan hun panden uit te laten voeren. “De fractie heeft zich hier voor ingezet sinds zij van Rotterdamse verenigingen en instellingen signalen ontving dat onderhoud door de gemeente tot wel 3 keer meer kan kosten dan wanneer instellingen dit onderhoud zelf uitvoeren. De fractie is dan ook zeer tevreden dat deze maatregel nu onderdeel uitmaakt van het reddingspakket voor sportverenigingen dat het college vandaag aankondigde” , aldus Brenda Dirkse, woordvoerder maatschappelijk vastgoed van D66 Rotterdam.

Vandaag presenteerde het college een pakket van maatregelen waarmee voorkomen wordt dat sportvereniging, door aangekondigde huurverhogingen, zullen omvallen. Door de aangekondigde huurstijgingen ontstond de afgelopen maanden veel onrust onder sportverenigingen. Voor sommige verenigingen leek sluiting onafwendbaar. D66 Rotterdam achtte dat bijzonder onwenselijk en heeft meerdere keren vragen gesteld over de totstandkoming van huurprijzen en kosten voor onderhoud.

De totstandkoming van huurprijzen en kosten voor onderhoud is een ingewikkelde procedure, waar op veel fronten verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Dirkse: “Niet alleen kunnen verenigingen nu zelf, voor veel lagere prijzen, onderhoud laten uitvoeren aan panden en sportvelden, ook wordt opnieuw gekeken naar de waarde van de gemeentelijke panden. Sommige panden hebben namelijk een dusdanig hoge boekwaarde die resulteert in te hoge huren voor gebruikers.” Al sinds de gemeente Rotterdam kostendekkende huren invoert voor maatschappelijk vastgoed, waaronder gebouwen maar ook sportvelden en speeltuinen vallen, houdt D66 Rotterdam de zorgvuldigheid van het proces stevig in de gaten. Het doel dat het college stelde was iedere partij die een pand van de gemeente huurt daarvoor een kostendekkende huur te laten betalen. Indien een partij subsidies ontvangt van de gemeente zal de hogere huur gecompenseerd worden via de subsidie. Op die manier worden alle subsidiestromen inzichtelijk gemaakt doordat er niet langer onzichtbare subsidies verstrekt worden in de vorm van ‘gratis’ onderhoud en huur.